de basis voor de multi-culturele Surinaamse keuken:
Javaans, Hindoestaans, Creools en Chinees
Taal:
Laatste update:
24-12-2021

Surinaamse Ingrediëntenwijzer


Over Ingrediëntenwijzer
Met de informatie hier proberen wij van enkele in relatie tot de Surinaamse keuken voorkomende levensmiddelen/ingrediënten aan te geven wat het is. Deze lijst wordt steeds bijgewerkt. Staat een ingrediënt of levensmiddel voor de Surinaamse keuken dat u zoekt er niet bij, laat het ons dan even weten. 

Ingrediënt met E-nummer
Voor alle ingrediënten met een E-nummer geldt dat het een door de Europese Unie (EU) goedgekeurde hulpstof betreft. Van levensmiddelen wordt verwacht dat ze een bepaalde houdbaarheid en kwaliteit hebben. Daarom worden vaak hulpstoffen zoals conserveermiddelen gebruikt. 

EU-goedgekeurde hulpstof
Een hulpstof dat door de EU veilig is bevonden voor de vastgestelde toepassing, mag met een E-nummer benoemd worden. Een ingrediënt met een E-nummer is uitgebreid getest, dus kan je zeggen dat bij dergelijk ingrediënt het om een best onderzochte stof in onze voeding gaat. Het E-nummer is feitelijk een kwaliteitskenmerk; het geeft namelijk aan dat de stof goed is onderzocht in de gebruikte toepassing. 

INGREDIENTEN: WAT/WAARVOOR IS HET
Hieronder de meest actuele lijst met een korte uitleg Chutney
Heerlijk als pikante sambal bij Surinaamse gerechten, bijvoorbeeld bij roti en rijsttafels. Chutney bevatten ook Indiase kruiden. In Nederland ontdekten we dat het ook een heerlijke variatie geeft met tal van westerse gerechten zoals met aardappel of spruiten.

sojasaus
Sojasaus is een geliefde saus die bij de bereiding in de Surinaamse keuken wordt gebruikt. Omdat hij in vele varianten voorkomt, zoals de zoute en de zoete ketjap, komt je favoriete smaak en kleur de gerechten ten goede. De saus wordt vooral gebruikt in wokgerechten, om gebakken rijst, nasi, noedels of bami, en ook vlees en groente op smaak te brengen.

Gember
Gember is een wortelkruid met een bijzondere scherpe smaak. Het is dus de wortelstok van de gemberplant. Gember is een ingrediënt in o.a. wokgerechten, marinades en bier, maar ook voor siroop.

Gembersiroop
Een siroop op basis van gember kan als limonade gedronken worden of voor het maken van een bijzondere cocktail bv. met wodka. Ook ideaal voor het verrijken van de smaak van gerechten of sauzen.

Kousenband
Dit is een bonensoort met een uitzonderlijk lange peul. Deze peul wordt ondermeer gekweekt in Suriname. Gesneden stukjes lijkt op haricot boontjes, maar smaakt heel anders en is wel krachtiger.

Mango
Dit is een belangrijkste fruitsoort uit de tropen die aan bomen groeit. Als de vruchten rijp zijn, zijn ze zacht, geel, oranje, rood of bontgekleurd en smaakt zoet. Jonge groene mango's is de hoofdingrediënt voor de Surinaamse Mango Chutney

Marinade
Het doel van marinades is het inmaken van vlees, vis of wild voor het verbeteren van de smaak. Marinade bestaat uit een mengsel van uiteenlopende kruiden en specerijen. De ingrediënten die daarbij zoal gebruikt worden zijn: kruiden, azijn, olie, uien, peper en zout, knoflook, sambal, sojasaus of ketjap, yoghurt. Er bestaan verschillende soorten marinades, elk zijn eigen typische smaak.

Serehpoeder
Sereh is een andere naam voor citroengras. Serehpoeder is dus gemalen citroengras. Deze smaakmaker wordt veel in de Surinaamse keuken gebruikt.

azijn
Azijn is een veel algemeen gebruikt ingrediënt. De zure smaak komt van azijnzuur. Dit levensmiddel kent in de Surinaamse keuken diverse culinaire toepassingen en wordt bij enkele Lekker Bekkie producten als ingrediënt gebruikt.

Citroenzuur
Is een natuurlijk zuur, aanwezig in vooral in citrusfruit. Citroenzuur wordt vaak gebruikt zure maar frisse smaakstof.

Soja
De sojaplant is een struik waarvan de peulen zaden bevatten. Dit zijn de sojabonen, die kunnen in heel veel producten gebruikt worden, b.v. sojastukjes. Vaak worden van de bonen soja-eiwit en sojaolie gemaakt die in veel levensmiddelen verwerkt worden.

Dawet
Dawet is een Javaans zoete drank. Je kunt dit maken uit Dawet-siroop.

Pinda Sambal
Dit is een basis voor een pikant Javaanse satésaus. Lekker bij vele gerechten, zoals gekookte aardappeltjes, peulen, spruiten of peen. De bereiding van de saus uit Pinda Sambal is simpel, even koken in water tot juiste dikte.

Cola-siroop
Dit is een typisch Surinaamse siroop. Heerlijk over schaafijs of slush puppy, eventueel met melk te serveren. Maar ook uitstekende als limonadesiroop of een bijzonder cocktailtje.